Kıtlama çay hangi yörenin?
Erzurum ve Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki bazı şehirlerde çay, “kıtlama” adı verilen özel bir şekerle içilir. Bu yöntemde şeker doğrudan çaya konulmaz, şeker makasıyla kırılan küçük şeker parçaları dilin altına tutularak çay içilir.
Kıtlama çay nerede yapılır?
Kitlama usulü çay içmek, Asya kültürüne özgü, çok eski zamanlara dayanan bir gelenektir. Ülkemizde Erzurum şehriyle özdeşleşmiş olsa da, kitlama çayı içme alışkanlığı Erzincan, Kars, Bingöl, Ağrı, Bayburt, Van ve Muş’ta da görülmektedir. Kitlama usulünde çaya şeker eklenmez.
Erzurumlular neden kıtlama çay içer?
Şeker çok uzaklardan gelir; deniz kıyısından Erzurum pazarlarına ilk önce gemilerle, sonra da kervanlarla ulaştığında çok pahalı olacağından son derece nadir ve değerliydi. Kılama yöntemi aynı zamanda şekeri az kullanmak anlamına gelir. Şeker lokması ne kadar küçük olursa ve çay ne kadar az şekerle içilirse o kadar iyidir.
Kıtlama nerenin?
Kitlama şekeri, Erzurum yöresine ait olup çayı tatlandırmak için kullanılan bir şekerdir. Toz şekerle çay içerken önce şekeri ağzınıza koyun ve ardından çaydan bir yudum alın.
Kıtlama nerede meşhur?
Erzurum’un meşhur Kitlama şekeri çay keyfinize eşsiz bir tat katar. Geleneksel yöntemlerle özenle üretilen bu şeker, sert ve kristalize yapısıyla çayla mükemmel uyum sağlar. Kicking Sugar çayın tadını tamamlayan ve daha da keyifli hale getiren bir üründür.
Kıtlama çay nasıl bulundu?
Kitlama çay geleneğinin tarihini 19. yüzyıla kadar götürenler var. Bir rivayete göre Rus işgalinden sonra Ruslar tarafından benimsenen bir kültür, bir başka rivayete göre ise Erzurum’da kolera salgını yaşandıktan sonra dönemin valisi Rusya’dan çay ve şeker (ve bir semaver) getirdikten sonra Erzurum’a yerleşen bir kültür.
Erzurum şekeri adı nedir?
Erzurum ve çevre illerinde yaygın olarak kullanılan kısa şeker, yaygın olarak granül şekerin kristalize edilmiş hali olarak bilinir. “Kırılmış şeker nedir?” sorusunun cevabı, şekil olarak şeker küplerine benzemesine rağmen, ona kıyasla daha büyük bir şeker türü olduğu söylenebilir. Çoğunlukla çayla birlikte tüketilir.
Kıtlama şeker nerede yenir?
Diğer klasik küp şekerlerden farklı olarak kısa küp şekerler genellikle büyük ve uzundur. Bu yiyecek özellikle Erzurum ve çevre illerde çayla birlikte tüketilir.
Kitlama çayı ne demek?
adj. ve zf. (Kirt’ten Kirt+Lama, Kıtlama’ya ses taklidi, “r” harfi atlanmış) Şeker ilavesiz çay, şeker küplerini dişlerle küçük parçalara ayırıp ağzı tatlandırarak (içme yöntemi): “Kıtlama çayı.” “Çayı durmadan içerim.”
Erzurum’da neden çok çay içilir?
Erzurum’da açık ve bol çay içme kültürü, 1895 yılında yaşanan kolera salgınından sonra, bölge valisinin şehrin kavşaklarına yerleştirdiği dev kazanlarda demlediği çayı halka içirmesiyle yaygınlaşmış, böylece mikroplar öldürülmüş ve insanların hastalanması önlenmiştir.
Erzurum kıtlama şekeri zararlı mı?
Kıtlama şekeri, Erzurum şekeri olarak da bilinir, saf ve katkısız şeker pancarı bitkilerinden yapılır. Bu yüzden normal şekerden daha iyidir. Şeker tadı yoğundur ancak zararsızdır. Çayı şekerle içmeyi sevenler için normal şekerden daha sağlıklı olduğu söylenebilir.
Erzurumlu çayı nasıl ister?
ERZURUM’da çay istemek; Birinci bardak; Çayı bitene çay ver. İkinci bardak; Tazele. Üçüncü bardak; Özellikle doldur. Dördüncü bardak; Doldur, ne diyorsun?
Kıtlama çayı kimler içer?
Ağızda ezilmiş sert şekerler tutarak çay içme geleneği son yıllarda azalsa da hala varlığını sürdürüyor. Gençler hariç Erzurumlular çayı hala şekerle içiyor. Bu geleneği şehirde de sürdürmek mümkün. Erzurumlular çay yapmanın kendine özgü bir gelenek olduğunu söylüyor.
Çaya neden şeker atılır?
Çay ikram edeceğiniz kişiler şekersiz çay içmiyorsa, demleme aşamasında çaydanlığa bir küp şeker koyarak daha lezzetli hale getirebilirsiniz. Çaydanlığı temizlerken bulaşık deterjanıyla yıkamamaya dikkat edin, çünkü çayınız diğer demlenmiş şeylerin kokusu gibi bulaşık deterjanının kokusunu alacaktır.
Erzurum şekeri neden sert olur?
Erzurum Kitlama Şekeri; TGK Şeker Tebliği’ne uygun olarak beyaz şeker kullanılarak sert presleme yöntemiyle üretilen beyaz sert şekerdir. Sert olduğu için kolay erimez. Üretiminde kullanılan beyaz şeker şeker pancarından elde edilir.
Kitlama çayı ne demek?
adj. ve zf. (Kirt’ten Kirt+Lama, Kıtlama’ya ses taklidi, “r” harfi atlanmış) Şeker ilavesiz çay, şeker küplerini dişlerle küçük parçalara ayırıp ağzı tatlandırarak (içme yöntemi): “Kıtlama çayı.” “Çayı durmadan içerim.”
Çay hangi yöreye ait?
Bir kaynağa göre, çayın ilk yudumu milattan önceye, antik zamanlara dayanır. 2737’ye, Çin İmparatorluğu’na dayanır. Efsaneye göre, Çin’in ilk imparatorlarından biri olan Shen Yung, bir çay bitkisinin yanlışlıkla sıcak suya düştüğüne tanık olur.
Sütlü çay hangi yöreye ait?
Ancak önyargılı olunmaması gereken bir içecektir. Aslen İngiltere’den gelen bu çay, birçok farklı ülkede beğenilerek tüketilmektedir. Siyah çayı da seven İngilizler, süt ekleyerek özel bir çay yaratırlar ve küçük ikramlarla servis ederler.
Kıtlama yapmak ne demek?
Kitlama yöntemi, ağzınıza bir parça şeker koyup üzerine çay içmekten oluşur. Çayı içerken şeker ağzınızda yavaşça erir. Bu nedenle Erzurum’daki kahvehanelerde çayın yanında şeker kaşığı yoktur.