İçeriğe geç

Göle Nin Neyi Meşhur

Ardahan Gölenin neyi meşhur?

Gölde 4 ada bulunmaktadır ve bu adalar Kara Sırtlı Martı ve Van Denizi Martısı’nın üreme alanlarıdır. Çıldır Gölü balık bakımından da zengindir ve gölde 19 balık türü bulunmaktadır. Özellikle “Sarı Balık” yerel halk için önemli bir gelir kaynağıdır ve bu faktörler göz önüne alındığında turizm potansiyeli oldukça yüksektir.

Ardahan Göle’de ne yetişir?

İlçenin doğal orman alanı içerisinde yer almakta olup, çoğunlukla meşe, çam, köknar, ladin, huş, kızılağaç, gürgen ve fındık ağaçlarından oluşmaktadır. Bu alt bölgede arpa, buğday, çavdar, fasulye, mısır, elma, erik, kiraz, ceviz, patates, lahana, salatalık, marul ve soğan gibi tarım ürünleri yetiştirilebilmektedir.

Göle Kürtleri nereden gelmiştir?

Göle ilçesindeki tüm Kürtler Siverek, Diyarbekir, Digor ve Kağızman’dan gelen Kürtlerdir. Ardahan’daki Hanak’taki Alevi köylerinin ve Damal’ın bazı köylerinin Türklerin ilk Anadolu kalıntıları olduğuna inanılmaktadır.

Göle ismi nereden gelir?

Gölün adının Gürcüce Kola (კოლა / “k’ola”) adının bir varyasyonu olduğu yönünde görüşler vardır. Kola adı, antik Kolhis krallığının Gürcüce adı olan Kolha’dan gelir.

Ardahan Göle Alevi mi?

Bölgede Alevi Kürt köyü bulunmamaktadır. Göle köylerinden Kundık bir Alevi Zaza köyüdür. Göle’nin Gülistan, Yeniköy ve Kalecik köyleri Alevi inancına sahip Türk köyleridir. Ardahan ve Çıldır’da Zaza ve Alevi köyü bulunmamaktadır.

Ardahan’ın en meşhur şeyi nedir?

Ardahan’ın kaşar peyniri ve balı ülke çapında meşhurdur. Elma dolması, Evelik aşısı, pişi, bozbaş, kuymak, ekmek pudingi ve helva en meşhur yemekleridir.

Ardahan Göle neden soğuk?

Göle Ovası’nda kışlar sert geçer. Bu bölge, Türkiye’nin en soğuk yerlerinden biri olarak kabul edilen Sarıkamış’tan daha soğuktur. Her tarafı yüksek dağlarla çevrili çanak şeklindeki ovada, kışın hava akışı düşüktür. Bu durumda, soğumuş ve daha ağır hava aşağı doğru hareket eder, sıcaklığını kaybeder ve donar.

Ardahan Göle’de kaç köy var?

Göle, nüfus ve alan bakımından Ardahan’ın en büyük ve en önemli ilçesidir. İlçede 53 köy bulunmaktadır.

Göle nerenin ilçesidir?

Belediye teşkilatı 30 Eylül 1920 tarihinde Rus işgalinden kurtarılan Göle ilçe merkezinde 1926 yılında kurulmuştur. Son olarak ilçemiz 27 Mayıs 1992 tarihinde 3806 sayılı Kanunla il statüsü kazanan Ardahan iline bağlanmıştır. Coğrafi Konum: İlçemizin yüzölçümü 1400 km2 olup deniz seviyesinden yüksekliği 2,2 km’dir.

Ardahan laz mı?

Nüfus. Nüfusun çoğunluğu Kıpçak kökenli Ahıska Türklerinden oluşur. Geri kalan kısım Türkler, Kürtler, Terekemler ve Alevi Türkmenlerden oluşur. Aynı zamanda Ardahan’da Gürcüler, Çerkezler, Tatlar, Lezgiler ve Poşalar da yaşamaktadır, ancak bunların çoğu göç etmiştir.

Göle Kaşar Festivali 2024 ne zaman?

14-17 Kasım 2024 tarihleri ​​arasında 3005. Geleneksel Sinop Lakerda Festivali için siz lezzet tutkunlarını Sinop’a bekliyoruz! Paneller, söyleşiler, atölyeler, yarışmalar, konserler ve daha birçok etkinlik sizi bekliyor!14 Temmuz 2024

Ardahan Göle hangi Türk boyundandır?

Adının güçlü bir kavimden geldiği anlaşılan (günümüz kamuoyunda ve resmi Osmanlı belgelerinde: Küçük Ardahan/Göle, Büyük veya Kara Ardahan ve Meşe Ardahan/Hanak bölümü olarak anılan) “Artahanlar”, Çıldır Gölü’nün yanı sıra Ahılkelek ve Ahıska’yı da kapsamaktadır. bölümüdür ve “ÇW’ler” anlamına gelir. Eski bir Türk ismiyle bilinen bir kavim.

Ardahan’da aşiret var mı?

Dersim boyları Doğu ve İç Anadolu bölgesinde Tunceli, Sivas, Tokat, Erzincan, Bingöl, Muş, Kahramanmaraş, Kayseri, Amasya, Gümüşhane, Elazığ, Adana, Adıyaman, Malatya, Ardahan ve Erzurum çevrelerine dağılmışlardır.

Ardahan soyu nereden gelir?

Etimoloji. Artani veya Artaani kelimesinden türeyen Ardahan, Ahameniş döneminde Zerdüştlük ile bağlantılı olarak ortaya çıkan bir yer adı olarak kabul edilir; bu din Gürcistan’da da yayılmıştır.

Göle’nin nüfusu kaç?

İlçemizin 2000 yılı son nüfus sayımına göre toplam nüfusu 37 kişi olup, bunun 10.478’i merkezde, 27.336’sı ise köylerde yaşamaktadır.

Ardahan’da neyi meşhur hediyelik?

Bölgemizdeki El SanatlarıHalılarKilimlerGürcünlerYöresel halk bebek giysileriYüzüklerSandıklarHasırKeçeDaha fazla ürün…

Ardahan denince akla ne gelir?

Ardahan denince akla ilk olarak Kaşar peyniri ve Çıldır Gölü gelse de genel olarak Ardahan yöresel yemekleri, kıyafetleri, türküleri, gelenek ve görenekleri ile oldukça zengin bir ildir.

Ardahan Göle neden soğuk?

Göle Ovası’nda kışlar sert geçer. Bu bölge, Türkiye’nin en soğuk yerlerinden biri olarak kabul edilen Sarıkamış’tan daha soğuktur. Her tarafı yüksek dağlarla çevrili çanak şeklindeki ovada, kışın hava akışı düşüktür. Bu durumda, soğumuş ve daha ağır hava aşağı doğru hareket eder, sıcaklığını kaybeder ve donar.

Ardahan gezilecek yerler Ardahan neyi meşhur?

Çıldır Gölü 122. Sular … Şeytan Kalesi. Kaleler. Ardahan Yalnızçam Kayak Merkezi. Kros kayak alanları. Cemal Tural Tabiat Parkı’ndaki doğa ve yaban hayatı koruma alanları. … Ardahan Kalesi. Kaleler. Mevlut Efendi Camii. Dini yerler. Merkez Camii. Dini yerler. Ardahan İl Halk Kütüphanesi. Kütüphaneler.Daha fazla makale…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Milf Escort