İçeriğe geç

Hukukta Deliller Nelerdir

Delil çeşitleri nelerdir?

Özelliklerine göre deliller: Biyolojik delil, kimyasal delil, fiziksel delil, parçalı delil, iz delili, görüntü delili ve dijital bilgi delili olarak sınıflandırılabilir [1]. Her türlü maddi delilde bazı bulguları/delilleri incelemek mümkündür.

Deliller kaça ayrılır?

Selef âlimlerine göre deliller üç kısımdır: Şeriat, rivayet ve aklî delil.

Ne delil olarak kabul edilir?

Kovuşturma aşamasında delil, belirli olayı ve yargıcın görüşünü kanıtlamak için gerekli olan delildir. Ceza yargılamasında delil olarak kullanılabilecek delil, olayla ilgili, konuyla ilgili ve olayı temsil eden nitelikte olmalıdır. Olayın delili, akıl, maddi gerçeklik ve hukukla tutarlı olmalıdır.

Mahkemede delil olarak neler kullanılır?

6100 sayılı Medeni Kanun hükümlerine göre; “Belge”, uyuşmazlığa konu vakıaların ispatına elverişli yazılı veya basılı yazı, belge, resim, plan, kroki, fotoğraf, film, görüntü veya ses kayıtları gibi veriler ile elektronik ortamdaki veriler ve benzeri bilgi taşıyıcılarını ifade eder. Bu Kanun uyarınca (HMK m. 117/1).

4 delil nedir?

İslam’da, dini hükümlerin dayandığı kaynaklara edille-i şer’iyye denir. Bu tür dört kaynak vardır: Kitap, Sünnet, İcma ve Kıyas. Edille-i şer’iyye veya dini deliller, en genel anlamda İslam hukukunun kaynaklarını temsil eder.

Hukuk deliller nelerdir?

Kesin deliller sınırlı sayıda sayılmış olup bunlar şunlardır: Bir fiil, yemin ve kesin hükümdür. Takdiri deliller ise; tanıklar, bilirkişiler, keşifler ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 192. maddesine göre kanunla düzenlenmemiş delillerdir.

Gaye ve Nizam delili nedir?

Amaç ve düzen kanıtı, Yaratıcı’ya yönelme ve evrenin yaratılışındaki güzellik, uyum ve düzene dayalı olarak her şeyin bir amaç için yaratıldığını anlama ilkesine dayanır. Tanrı’nın varlığını kanıtlama yöntemidir. Kanıtların tarihi Sokrates’e (MÖ 470/399) kadar uzanır.

Delil ile kanıt aynı şey mi?

Kanıt (ayrıca kanıt ve kanıt kuralları olarak da adlandırılır!) yasal bir davada bir şeyi doğrulamaya yarayan kanıttır. Bu kanıt, karar alma sürecinde hangi kanıtın dikkate alınması gerektiğini ve hangisinin göz ardı edilmesi gerektiğini belirler.

Yasak deliller nelerdir?

Yasaklanmış delil kavramı ve daha geniş anlamda yasadışı delil kavramı, yasal normlara ve kurallara aykırı olarak elde edilen her türlü delil olarak tanımlanabilir. Bu yasadışılık, yalnızca ülkede yürürlükte olan yasaları ve ilgili mevzuatı değil, aynı zamanda evrensel ve ulusüstü düzeyde yürürlükte olan yasal normları da etkiler.

Yeterli delil yoksa ne olur?

Sanığın isnat edilen suçtan mahkûm edilmesi için yeterli ve makul şüphenin ötesinde açık ve inandırıcı delil bulunamadığı durumlarda, isnat edilen suçun sanık tarafından işlendiği sabit olmaz ve sanık hakkında beraat kararı, halk deyimiyle “delil yetersizliğinden beraat” kararı verilir.

Hakimlerin vicdani kanaatine ne denir?

Hakim, kararını doğrudan olgularla ilgilenerek verir. Buna derhal kefalet ilkesi denir. Ayrıca, hakim delilleri vicdani kanaatine göre özgürce değerlendirir. Buna delillerin özgürce değerlendirilmesi ilkesi denir.

Delil tespiti şartları nelerdir?

Tarafların delil talep edebilmeleri için; Taraflar arasında hukuki bir menfaat ve uyuşmazlık bulunması gerekir. Yani, asıl davada taraf olmaları veya ileride açılacak davada taraf olmaları ve bulunması istenen delilin henüz incelenmemiş olması gerekir.

Ekran görüntüsü delil olarak kabul edilir mi?

Ekran görüntüsü kanıt görevi görür. Ancak ekran görüntüleri kolayca manipüle edilebildiğinden, kanıt zayıftır.

Hangi deliller hukuka aykırıdır?

Yüksek Mahkeme’nin Yasadışı Deliller Hakkındaki Kararları Ancak boşanma davası gibi özel bir konu söz konusu olduğunda bile, çalma, tehdit veya zor kullanarak elde edilen deliller yasaya aykırıdır. Kabul edilemez deliller bir gerçeği kanıtlamada dikkate alınamaz.

Delil kanıt olmadan ceza verilir mi?

Sanığın bir suçtan dolayı cezalandırılmasına karar verilmesinin temel şartı, suçun şüpheye yer bırakmayacak şekilde kesin olarak ispatlanmasıdır. Şüpheli veya tam olarak açıklığa kavuşturulmamış olaylar ve iddialar sanığın aleyhine yorumlanamaz ve mahkumiyete yol açamaz.

İcmali ve tafsili delil ne demektir?

Özet kanıt, metodologun incelemesinin konusu iken, ayrıntılı kanıt, avukatın incelemesinin konusudur. Yukarıda belirttiğimiz gibi, özetleyici kanıt, metodologun incelemesinin konusudur, avukatın incelemesinin değil.

Bulgu çeşitleri nelerdir?

Türler. Sonuçlar, türetildikleri ham verilerin doğasına bağlı olarak olgusal veya değerlendirici olabilir. Olası işleme hataları hariç, olgusal bulgular nesneldir ve kişisel görüş ve tercihlerden etkilenmeyen bir karaktere sahiptir.

Delil listesi nedir?

Boşanma davası için delil listesi nedir sorusu, boşanmaya yol açan faktörleri listeleyen bir belge olduğu için cevaplanabilir. Boşanmayı öneren tarafın boşanmanın gerekçelerini kanıtlaması gerekir. Sadakatsizlik, ayrılık ve evlilik ilkeleri gibi boşanmanın gerekçelerini kanıtlaması gerekir.

Belirtisi delilleri nelerdir?

Örneğin; sanığın beyanı, mağdurun beyanı, tanığın beyanı gibi. Belgesel delil, olayı yansıtan metin, görüntü, ses ve benzeri içerikleri barındıran belgelerdir. Göstergesel delil, ifadeler ve belgesel deliller hariç, olayla ilgili her türlü iz ve eseri ifade eder. Örneğin, kan lekeleri vb.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Milf Escort